Φοροδιαφυγή, ε;

Φοροδιαφυγή, ε;

Συντάκτης: Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης @ 08.11.2017

Από μια μεριά αισθάνομαι ότι προσβάλω εαυτόν και αναγνώστες με το κείμενο που ακολουθεί και δε θα προσβληθώ καθόλου αν δω κάποιο σχόλιο του τύπου “Thank you Captain Obvious!” από κάτω του όμως πραγματικά δεν μπορώ να να μην κάνω το απολύτως προφανές σχόλιο διαβάζοντας την κάλυψη τόσο τη δική μας, εδώ στο Deasy, όσο και τη διεθνή (π.χ. στο Vice) σχετικά με την εμφάνιση εταιρειών τεχνολογίας στα “Έγγραφα του Παραδείσου”. Και το σχόλιο αυτό είναι: “Σώωωωωωπα!”

Ας πάρουμε π.χ. την Apple (αυτό έκαναν όλοι έτσι κι αλλιώς –για προφανείς λόγους): όταν μια εταιρεία έχει τζίρο 229 δις δολάρια και συνολικά περιουσιακά στοιχεία 375 δις, υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία ότι έχει μια στρατιά σχετικών με τα οικονομικά που ποικίλλουν από οικονομολόγους του London School of Economics ως λογιστές από το πιο τοπικού επιπέδου ΙΕΚ που ασχολούνται καθημερινά με το πώς να γλυτώσουν τα λεφτά της από το κράτος; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση η Apple να μην έχει σκεφτεί αυτό που έχει σκεφτεί ακόμα και ένας 80χρονος συνταξιούχος στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας;

Δεν είναι θέμα “κουλτούρας φοροδιαφυγής”, ούτε “αχαλίνωτου καπιταλισμού” όπως είμαι βέβαιος ότι θα σπεύσουν να επισημάνουν πολλοί –είναι θέμα ανθρώπινης φύσης. Κανένας δεν πληρώνει φόρους με ευχαρίστηση, ακόμα και εκείνοι που ζουν σε χώρες με σχετικά δίκαια φορολογικά συστήματα ή με κράτη που πραγματικά αξιοποιούν τα δημόσια τους έσοδα προκειμένου να κάνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες καλύτερες: όλοι θεωρούμε ότι ήδη συνεισφέρουμε στο κράτος όσο περισσότερο μπορούμε και όλοι θέλουμε να κρατήσουμε λίγα παραπάνω από τα χρήματά μας για τον εαυτό μας –και δικαίως γιατί ακόμα και αν τα χρήματα αυτά μας χαρίστηκαν, χαρίστηκαν σε εμάς, όχι σε κάποιον άλλον και σίγουρα όχι στο κράτος.

Η διαφορά είναι ότι τα μεγέθη είναι διαφορετικά στην περίπτωση της Apple –και όλων των Apple που έχει δημιουργήσει η βιομηχανία τεχνολογίας: Πέρυσι τον Μάιο, ο οίκος Moody’s ερεύνησε τα νούμερα 1.000 αμερικανικών εταιρειών και διαπίστωσε ότι οι πέντε κορυφαίες ήταν από τη συγκεκριμένη αγορά (Apple, Microsoft, Google, Cisco και Oracle) και ότι μαζί οι εταιρείες αυτές είχαν ένα συνολικό απόθεμα σε μετρητά μισό τρις δολάρια, περίπου το ένα τρίτο από το συνολικό απόθεμα των 1000 εταιρειών (1,68 τρις) Και ότι το 72% από το 1,68 τρις αυτό, ήταν εκτός ΗΠΑ για φορολογικούς λόγους.

Ας συμφιλιωθούμε λοιπόν με την ιδέα: ναι, η Apple (αλλά και η Microsoft και η Google και η Cisco και η Oracle και η Facebook και η Amazon και... και... και...) φοροδιαφεύγει και μάλιστα με νόμιμο τρόπο. Και ναι, σε πρώτη ανάγνωση αυτό είναι ανήθικο. Εξίσου ανήθικο με τα πλασματικά έξοδα και τις αποδείξεις που δε ζητάμε ως αγοραστές ή δε δίνουμε ως πωλητές –καθένας συμμετέχει στη φοροδιαφυγή τηρουμένων των ποσών που περνούν από τα χέρια του. Αν υπάρχει κάτι που αξίζει στη συζήτηση ωστόσο, αυτό είναι το πώς βρέθηκε η Apple με όλα αυτά τα χρήματα στο συρτάρι της και όχι πού βρίσκεται το συρτάρι. Όμως η απάντηση σ’ αυτό βρίσκεται, βεβαίως, στην τσέπη του σακακιού μας.