Πόλεμος σχολίων για τη δικτυακή ουδετερότητα

Πόλεμος σχολίων για τη δικτυακή ουδετερότητα

Συντάκτης: Deasy @ 31.08.2017

Η δημόσια διαβούλευση της αμερικανικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (της FCC) για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διατάξεων υπέρ της δικτυακής ουδετερότητας έληξε με τον αριθμό-ρεκόρ των 21 εκατ. μηνυμάτων. Εντυπωσιακός αριθμός μεν αλλά δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα, περισσότερα για αυτό σε λίγο.

Οι πάροχοι που δίνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ζήτησαν από μία εταιρεία, την Emprata, να αναλύσει τα σχόλια και αυτή διαπίστωσε κάτι που οι πάροχοι δεν θα ήθελαν να συμβεί: Η πλειονότητα των σχολιαστών είναι υπέρ της διατήρησης των σημερινών διατάξεων που διασφαλίζουν τη δικτυακή ουδετερότητα.

Συνολικά, λέει η Emprata, υπάρχουν 1,5 εκατ. μηνύματα υπέρ της διατήρησης των σημερινών κανόνων ενώ μόλις 23.000 μηνύματα τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης. Η εταιρεία επισημαίνει πως οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν μηνύματα που κάθισαν και έγραψαν οι αποστολείς τους και όχι αυτοματοποιημένα μηνύματα που προήλθαν από φόρμες.

Αν μείνουμε σε αυτό τον αριθμό των 1,523 εκατ. μηνυμάτων, το 98,5% είναι εναντίον κάθε αλλαγής που θα έφερνε τα πάνω κάτω στο διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε.

Η Emprata διαπίστωσε (για να κλείσουμε και αυτή τη λεπτομέρεια που λέγαμε στην αρχή) πως πολλά μηνύματα είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους, καθώς προέρχονται από έτοιμα κείμενα που είχαν φτιάξει οι υπέρμαχοι ή οι πολέμιοι της δικτυακής ουδετερότητας. Περίπου 7,75 εκατ. μηνύματα προέρχονταν από προσωρινές διευθύνσεις email που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικούς χρήστες και ήθελαν, απλώς, να δημιουργήσουν εντύπωση. Υπήχαν επίσης 9,93 εκατ. διπλοεγγραφές και 1,72 εκατ. μηνύματα από χρήστες που προέρχονται εκτός ΗΠΑ.

Αν και η Emprata καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της διατήρησης της διαδικτυακής ουδετερότητας, η ηγεσία της FCC δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει τα σχέδιά της για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου. Ερχεται καταιγίδα…