Η μεγάλη των κλικ απάτη

Η μεγάλη των κλικ απάτη

Για την ακρίβεια, μια πολύ μικρή πτυχή της

Συντάκτης: Deasy @ 19.06.2017

Πριν από δέκα ημέρες είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πώς περίπου είναι οι…. κλικόφαρμες, δηλαδή αυτές οι παράξενες επιχειρήσεις που μοιάζουν λίγο με παράσιτα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο των κοινωνικών δικτύων και πουλάνε κλικ με τη.. σέσουλα.

Η αστυνομία της Ταϋλάνδης συνέλαβε τρεις Κινέζους με την κατηγορία ότι λειτουργούσαν μη αδειοδοτημένη επιχείρηση, καθώς και για τη λαθραία εισαγωγή καρτών SIM στη χώρα. Μετά από έφοδο που έγινε σε σπίτι κοντά στα σύνορα με την Καμπότζη κατασχέθηκαν 500 κινητά τηλέφωνα (!) καθένα από τα οποία ήταν συνδεδεμένο σε μια οθόνη υπολογιστή (άρα, 500 οθόνες). Μαζί κατασχέθηκαν 350.000 κάρτες SIM και 21 συσκευές ανάγνωσης καρτών SIM, μιλάμε τώρα για μεγέθη όχι αστεία. Στην αρχή οι αστυνομικοί θεώρησαν πως είχαν να κάνουν με μια ακόμα παράνομη επιχείρηση τηλεπωλήσεων αλλά οι συλληφθέντες εξήγησαν πως αυτό στην πραγματικότητα έκαναν ήταν να λειτουργούν ψεύτικα προφίλ στο WeChat, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο της Κίνας.

Ολος ο εξοπλισμός δόθηκε στους τρεις συλληφθέντες από μια κινεζική εταιρεία που παράλληλα τους κατέβαλε περίπου 4.500 δολάρια τον μήνα ως μισθό. Ο μηχανισμός που είχαν στήσει έπειθε διαφημιζόμενους του WeChat πως οι καμπάνιες τους είχαν πραγματικό αντίκτυπο, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν οι τρεις συλληφθέντες είχαν εξαπλώσει τη δραστηριότητά τους και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Ισως τώρα να σκέφτεσαι το ίδιο πράγμα που σκεφτόμαστε και εμείς. Αν γίνεται τέτοιος ντόρος για ένα δίκτυο που είναι σχετικώς περιορισμένο σε μία χώρα -έστω και αν μιλάμε για την Κίνα- πόσες παρόμοιες δραστηριότητες να έχουν άραγε αναπτυχθεί για το Facebook ή τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που είναι διαθέσιμα στην Δύση;