Sony Xperia M5 review

Συνεχίζει την παράδοση

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 18.05.2016

Στην κατηγορία των πιο ακριβών smartphones της αγοράς η Sony δείχνει -εδώ και χρόνια- να έχει στριμωχτεί από τα άλλα μεγάλα ονόματα της αγοράς και να μην έχει βρει το χώρο της. Όμως ένα επίπεδο πιο κάτω, η ιαπωνική εταιρεία έχει καταφέρει, με τις συσκευές που παρουσιάζει, πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Και το Sony Xperia M5 φιλοδοξεί να συνεχίσει αυτήν την παράδοση…

 

Στα χνάρια του Μ4 Aqua

To καλοκαίρι του 2015 ήταν το Xperia M4 Aqua που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, προσφέροντας σε μια συσκευή μεσαίου κόστους ένα αξιόπιστο εξοπλισμό, ιδιαίτερα στον τομέα της φωτογραφίας. Φέτος, η Sony αφαιρεί τον όρο Aqua, χωρίς να αφαιρεί βέβαια την αδιάβροχη κατασκευή, ανεβαίνει επίπεδο και παρουσιάζει το Μ5. Μια σύγκριση σε βασικά χαρακτηριστικά αξίζει τον κόπο…

 

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M5

Οθόνη

5" HD IPS TFT 1280 x 720

5" HD IPS LCD 1920 x 1080

Επεξεργαστής

Octa Core Qualcomm Snapdragon 615 64-bit

Octa Core Cortex-A53 2.0 GHz

Μνήμη RAM

2GB

3GB

Ενσωματωμένη μνήμη

8GB

16GB

Μέγιστη μνήμη

128GB

200GB

Κάμερα

13 ΜΡ

21,5ΜΡ

2η κάμερα

5 ΜΡ

13 ΜΡ

Εγγραφή video

1080p στα 30fps

2160p στα 30fps

 

Όπως λοιπόν μπορούμε να διαπιστώσουμε και με τη γλώσσα των αριθμών, το M5 αποτελεί μια ουσιαστική αναβάθμιση του προηγούμενου μοντέλου. Όμως, οι καλές εντυπώσεις που αφήνει η νέα συσκευή της Sony δεν περιορίζονται μόνο στην ονομαστική αξία του εξοπλισμού αλλά επεκτείνονται βεβαίως και σε άλλα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να μετρηθούν. Και αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στην ποιότητα κατασκευής του Μ5 που είναι εξαιρετική για ένα mid range τηλέφωνο. Η Sony, όπως συνηθίζει, έχει προσέξει πολύ τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει στο νέο της smartphone, τα οποία «δανείζεται» σε ένα μεγάλο βαθμό από τις ακριβότερες προτάσεις της. Η μόνη ένσταση ως προς την εξωτερική εμφάνιση το Μ5 είναι η εμμονή της ιαπωνικής εταιρείας να διατηρεί τόσο μεγάλα τα περιθώρια (bezels) περιμετρικά από την οθόνη, στοιχείο που αυξάνει συνολικά και τις διαστάσεις του smartphone. Όμως στο Μ5 σε ένα βαθμό αυτό είναι μια απαραίτητη υποχώρηση, καθώς η Sony επέλεξε να τοποθετήσει έναν υπερευρυγώνιο φακό για την μπροστινή κάμερα, έτσι ώστε να πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στις selfie.

 

Έμφαση στη φωτογραφία

Με την τεχνογνωσία που διαθέτει η ιαπωνική εταιρεία στον τομέα της φωτογραφίας ήταν αναμενόμενο ότι σ’ αυτόν τον τομέα θα επέλεγε να δώσει έμφαση και στη νέα της συσκευή. Άλλωστε, είναι ένα σημείο που και ο σημερινός καταναλωτής δίνει έμφαση αλλά και η Sony δανείζει τεχνολογία σε άλλους κατασκευαστές.

Το Sony Xperia M5 έρχεται με μια κύρια κάμερα ανάλυσης 21,5 MP, αποτελώντας το μοναδικό smartphone στην κατηγορία τιμής 300-400 ευρώ με αυτό το επίπεδο ανάλυσης. Βεβαίως η ανάλυση δεν είναι πανάκεια, ωστόσο το Xperia M5 έρχεται και με μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις λήψεις σας. Ο φακός είναι αρκετά φωτεινός (f2.2), o αισθητήρας,  Exmor RS, έρχεται με την τεχνολογία της Sony από τον τομέα των φωτογραφικών μηχανών, υπάρχει η επιλογή HDR λήψης αλλά και πολλών ακόμη επιλογών που επιτρέπουν τη λήψη σε περιβάλλον με διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες ή πιο αρτίστικες φωτογραφίες από την απλή καταγραφή μιας καθημερινής εικόνας.

Λήψη από πολύ κοντινή απόσταση. Η κάμερα του Xperia M5 αναγνώρισε το είδος της λήψης, προσαρμόζοντας αυτόματα τις ρυθμίσεις σε macro mode.

Όμως ακόμα και για τον ερασιτέχνη χρήστη η iAuto λειτουργία της κάμερας είναι τόσο… έξυπνη, ώστε να προσαρμόσει ανάλογα (χωρίς ανθρώπινη επέμβαση) τις ρυθμίσεις για τη λήψη μιας φωτογραφίας. Η ίδια κάμερα είναι αναβαθμισμένη και στο επίπεδο του video, προσφέροντας εγγραφή 4Κ ανάλυσης.

Και πάμε στην μπροστινή κάμερα. Τα selfies, αυτή η… μάστιγα των ημερών μας, αποτελούν τη βασική αιτία για την οποία η Sony έχει προσθέσει ακόμα περισσότερη ανάλυση στη 2η κάμερά της (13 ΜΡ) αλλά και έναν υπερευρυγώνιο φακό. Όσο πιο ευρυγώνιος είναι ο φακός τόσο περισσότερα πρόσωπα μπορεί να χωρέσει στη φωτογραφία. Επιπρόσθετα και για όσους θέλουν ακόμα πιο όμορφα αυτοπορτραίτα, υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, όπως η αναγνώριση προσώπου, το soft skin κ.α.

 

Ανταγωνιστικός εξοπλισμός

Οι υψηλές φωτογραφικές επιδόσεις του Xperia M5 έρχονται μαζί με ένα πλούσιο πακέτο εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μνήμη RAM των 3GB, αφού το smartphone της Sony είναι μία από τις μόλις 2-3 προτάσεις της αγοράς σ’ αυτήν την κατηγορία τιμής και με αυτήν την ποσότητα μνήμης. Σε συνδυασμό με τον οκταπύρηνο επεξεργαστή, το M5 έχει την απαραίτητη ισχύ για να ικανοποιήσει το χρήστη.

Το γεγονός ότι η ιαπωνική εταιρεία αφαίρεσε από την ονομασία του μοντέλου τον όρο Aqua δεν σημαίνει βέβαια ότι υποβάθμισε την ανθεκτική κατασκευή της συσκευής. Αντιθέτως, το Xperia M5 διαθέτει την υψηλότερη δυνατή πιστοποίηση (IP68) αδιάβροχης κατασκευής και ανθεκτικότητας στη σκόνη, ώστε να ανταπεξέλθει στις ενδεχόμενες δυσκολίες του καλοκαιριού.

Μια ακόμη αναμενόμενη (και βέβαια χρήσιμη) προσθήκη είναι η λειτουργία επέκτασης της αυτονομίας της μπαταρίας Stamina, που απενεργοποιεί συγκεκριμένες λειτουργίες (π.χ. WiFi) όταν η συσκευή βρίσκεται σε αδράνεια, εξοικονομώντας ενέργεια.

 

Θετικό πρόσημο

Το Xperia M5 είναι αναμφίβολα μια ξεχωριστή πρόταση της αγοράς στα επίπεδα των 300-500 ευρώ. Προσφέρει όλα όσα μπορεί να ζητήσει κανείς από μία συσκευή αυτής της κατηγορίας τιμής, ποντάροντας κατά κύριο λόγο στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το όνομα της Sony. Όποιος λοιπόν εξετάζει να αποκτήσει μια συσκευή σ’ αυτό το κόστος, αξίζει σίγουρα να ρίξει μια ματιά και στη συσκευή της Sony.