iPhone SE review

Επιστροφή στο παρελθόν

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 13.05.2016

Πιεσμένη ίσως από την πορεία των πωλήσεων των ακριβότερων μοντέλων της το τελευταίο διάστημα, η Apple παρουσίασε τον προηγούμενο Μάρτιο, μια πρόταση που -σύμφωνα με την ίδια- απευθύνεται στη μεσαία κατηγορία. Στο iPhone SE η αμερικάνικη εταιρεία επένδυσε ενδεχομένως τις ελπίδες της να δημιουργήσει μια καινούρια δεξαμενή καταναλωτών, που ήθελαν να αγοράσουν ένα iPhone αλλά δεν μπορούσαν να ανέβουν στα επίπεδα των σχεδόν 700 ευρώ (και πάνω) που κοστίζουν τα μοντέλα iPhone 6 και iPhone 6S.

Το iPhone SE κυκλοφορεί ήδη από τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα και είχαμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά, χάρη στην Cosmote, η οποία μας προμήθευσε μια συσκευή και μια SIM, έτσι ώστε να έχουμε την ευχέρεια να απολαμβάνουμε υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, όπου κι αν βρισκόμασταν.

 

Τι έτος έχουμε;

Στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το κόστος του iPhone SE ξεκινάει από τα 500 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με τη χωρητικότητα. Είναι σημαντικά φθηνότερο από τα άλλα δύο μοντέλα που αναφέραμε προηγουμένως και ταυτόχρονα αρκετά ακριβότερο απ’ όσο πωλείται στις ΗΠΑ (399 δολάρια).

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι πιάνοντας στο χέρι το νέο smartphone της Apple, απογοητεύτηκα. Όχι για τα υλικά κατασκευής και την ποιότητά του. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία που η αμερικάνικη εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε συμβιβασμούς, ώστε να παρουσιάσει μια πιο προσιτή συσκευή. Όμως, το iPhone SE, με την οθόνη 4 ιντσών, είναι πλέον τόσο μικρό που μοιάζει να το έχει προσπεράσει η τεχνολογία. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι σχεδιαστικά δεν φέρνει κάτι καινούριο (εκτός κι αν κάποιος θεωρεί τέτοιο τα διαθέσιμα χρώματα), -αντιθέτως είναι μια αντιγραφή προηγούμενου μοντέλου, σου προκαλείται έντονα η αίσθηση ότι η Apple παρουσίασε μια βιαστική λύση για να απευθυνθεί σε νέους καταναλωτές.

Ναι, το όνομα της Apple ασκεί ακόμα μια μεγαλύτερη επιρροή στο καταναλωτικό κοινό. Ναι, ενδεχομένως να υπάρχει ένα κοινό που προτιμάει ακόμα μια μικρότερη οθόνη από τις 5 ίντσες που τείνει να καθιερωθεί ως standard στην αγορά. Είναι όμως αυτό το κοινό πρόθυμο να δώσει 500 ευρώ;

Ας ξαναγυρίσω όμως στο τηλέφωνο αυτό καθ’ αυτό. Αν έχεις κρατήσει στα χέρια σου το iPhone 5S μπορείς να καταλάβεις τι παίρνεις και το iPhone SE. Ίδιες διαστάσεις και βάρος, όμοια retina οθόνη με ανάλυση 1136 x 640 pixels. Ανάλυση που επαρκεί για το μέγεθος της οθόνης, ενώ θα πρέπει να προσθέσω ότι δεν υποστηρίζεται και η τεχνολογία 3D touch, που είδαμε στο iPhone 6S.

 

Το πιο γρήγορο smartphone στο μέγεθός του

Οι άνθρωποι της Apple ανέφεραν ότι το iPhone SE είναι το πιο γρήγορο smartphone στις 4 ίντσες (βέβαια ξεχνούν να αναφέρουν ποιος άλλος κατασκευαστής φτιάχνει πλέον συσκευές στο ίδιο μέγεθος και τις τιμολογεί στο ίδιο επίπεδο και όχι 200, 300 ή και 400 ευρώ φθηνότερα).

Αφήνοντας κατά μέρος τη… γκρίνια, οφείλω να παραδεχτώ ότι ο εξοπλισμός του iPhone SE είναι πολύ καλός. Ο τελευταίος επεξεργαστής Α9, που είδαμε στο iPhone 6S, και η RAM των 2GB χαρίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στο νέο τηλέφωνο. Εκτός των παραπάνω, το iPhone SE διαθέτει NFC για την υποστήριξη του Apple Pay, αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος, προηγούμενης γενιάς όμως και iSight κάμερα ανάλυσης 12 MP, που υποστηρίζει video 4Κ και live photos (η κάμερα καταγράφει 1-2 δευτερόλεπτα πριν τη λήψη με αποτέλεσμα στο preview να βλέπουμε τις εικόνες να ζωντανεύουν).

Η αυτονομία της μπαταρίας είναι ενδεχομένως το στοιχείο αυτό στο οποίο ξεχωρίζει πραγματικά το iPhone SE, αφού ξεπερνάει κατά πολύ τους χρόνους που μας έχει συνηθίσει κάθε άλλο smartphone, ακόμα και με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Έχοντας στην κατοχή μου ταυτόχρονα και μια ακόμα συσκευή με (πάνω-κάτω) τις ίδιες εφαρμογές να τρέχουν, το iPhone SE κατάφερνε να ξεπεράσει κατά πολύ την μία ημέρα χωρίς την ανάγκη να ξαναμπεί στην πρίζα.

 

Συγνώμη, δεν θα πάρω

Το iPhone SE είναι ακριβό. Ίσως στις ΗΠΑ, που η τιμή του είναι 100 ευρώ πιο κάτω, η απόκτησή του να μοιάζει ελκυστική, όμως στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα αν κάποιος βάλει κάτω τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τιμή θα βρει καλύτερες προτάσεις.

Σύμφωνώ ότι η διαχείριση ενός smartphone αποκλειστικά με το ένα χέρι και η μπαταρία, στην οποία αναφέρθηκα αμέσως πριν, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά κίνητρα για την απόκτησή του από κάποιους καταναλωτές. Από ποιους όμως; Μόνο από εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν ένα προϊόν της Apple και δεν έχουν προηγουμένως ανέβει ένα επίπεδο πιο πάνω ως προς την οθόνη. Σε αντίθετη περίπτωση θα νιώσουν ότι επιστρέφουν πίσω στο χρόνο.