Νυχτερινή φωτογράφιση με το Samsung S6 Edge Plus

Νυχτερινή φωτογράφιση με το Samsung S6 Edge Plus

Συντάκτης: Deasy @ 13.10.2015

Μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν αδύνατο να τολμήσεις να πραγματοποιήσεις νυχτερινές λήψεις με το κινητό σου τηλέφωνο. Λίγο η ποιότητα των αισθητήρων, λίγο το μικρό διάφραγμα των φακών, οι νυχτερινές λήψεις από το smartphone αποτελούσαν δύσκολη αποστολή για οποιοδήποτε συσκευή (απαραίτητη σημείωση στα παραπάνω είναι ότι αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το ενσωματωμένο φλας, εφόσον δεν θέλουμε να παραποιηθούν τα χρώματα της φωτογραφίας).

Όμως τους τελευταίους μήνες τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Τουλάχιστον στην κορυφή της πυραμίδας των smartphones, με τα πιο ακριβά μοντέλα να έχουν βελτιώσει κατά πολύ τις επιδόσεις τους.

Πριν λίγες ημέρες σε μια νυχτερινή βόλτα αποφασίσαμε να τολμήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το Samsung Galaxy S6 Edge+ σε μια νυχτερινή φωτογράφιση, σε εξωτερικό αλλά και σε εσωτερικό χώρο και να διαπιστώσουμε τι μπορεί να μας προσφέρει. Δεν πειράξαμε καθόλου τις ρυθμίσεις, δουλέψαμε με την κάμερα στο auto, όπως πιθανότατα κάνει η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών.


Λίγα λόγια για το Samsung Galaxy S6 Edge+

Τη νέα συσκευή της Samsung την προμηθευτήκαμε για μερικές ημέρες από την Cosmote, η οποία μας παρείχε και την απαραίτητη κάρτα SIM, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τις ταχύτητες 4G αλλά και 4G+ που προσφέρει το δίκτυό της σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα.

Το Samsung Galaxy S6 Edge+ είναι από τα λίγα τηλέφωνα που υποστηρίζουν δίκτυα 4G+ (δε σου λέμε το μοναδικό γιατί εξαρτάται από το χρόνο που θα διαβάσεις το άρθρο), ενώ ανάμεσα στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν η μεγάλη κυρτή Quad HD οθόνη 5,7 ιντσών, η μνήμη RAM 4GB, ο ισχυρός οκταπύρηνος επεξεργαστής και η βασική κάμερα ανάλυσης 16 megapixels. Όμως εκτός της ανάλυσης, το χαρακτηριστικό που μας όπλισε με αυτοπεποίθηση ήταν το μεγάλο διάφραγμα φακού f1.9 και ο σταθεροποιητής εικόνας.


Στάση στο σταθμό Λαρίσης

Ξεκινήσαμε σούρουπο και κατευθυνθήκαμε προς το σταθμό Λαρίσης στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο πριν τη δύση του ηλίου και παρά το συνεφιασμένο αττικό ουρανό πήραμε αρκετά υψηλή ταχύτητα κλείστρου (1/50 δευτερόλεπτα) χωρίς να ανέβει ψηλά το ISO (ISO160). Όπως μπορείτε να δείτε η λήψη είναι αρκετά καθαρή, όπως επίσης και τα χρώματα.

 

Σαρανταπέντε λεπτά αργότερα τραβήξαμε αυτή τη λήψη, με τις ρυθμίσεις να μας δίνουν ταχύτητα κλείστρου 1/10 δευτερολέπτου και το ISO να ανεβαίνει στα 400. Εφόσον οι ανάγκες σου περιορίζονται στο web, είτε για χρήση στα social media είτε για ανέβασμα σε ένα blog ή ένα site όπως το deasy, η εμφάνιση του ψηφιακού κόκκου δεν είναι ορατή.

 

Αμέσως μετά ήρθαμε λίγο πιο κοντά στο κάρδο μας για να δούμε πως διαμορφώνεται το τελικό αποτέλεσμα. Πήραμε πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου (1/20) αλλά ταυτόχρονα ανεβήκαμε λίγο στα ISO (500). Όμως και πάλι ο ψηφιακός κόκκος δεν δημιουργεί πρόβλημα, ενώ μας αφήνει την αίσθηση ότι τα χρώματα είναι πιο ζωντανά.

 

Στην παραπάνω λήψη αντιστρέψαμε τη λογική, αφού το κάδρο μας δεν εστιάζει σε μεγάλη εστία φωτός. Ως αποτέλεσμα, το ISO ανέβηκε στα 1250, με την ταχύτητα του κλείστρου να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα (1/14).Για το web περιβάλλον η φωτογραφία παραμένει σε καλά επίπεδα.

 

Επόμενη στάση ένα γνωστό φοιτητικό στέκι

Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από τα χρόνια που συχνάζαμε σε φοιτητικά στέκια, όμως ο δρόμος μας έβγαλε σε ένα αντιπροσωπευτικό χώρο περασμένων δεκαετιών, ο οποίος παραμένει αναλοίωτος στο χρόνο. Όσοι έχουν περάσει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενδεχομένως να το αναγνωρίσουν.

Συνήθως ο εσωτερικός φωτισμός δημιουργεί προβλήματα στην κάμερα, καθώς είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η θερμοκρασία χρώματος, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των χρωμάτων. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τη συγκεκριμένη φωτογραφία, το Samsung Galaxy S6 Edge+ τα πάει αρκετά καλά και σ' αυτήν την παράμετρο.

 

Πιο κοντινή λήψη για να διαπιστώσουμε την λεπτομέρεια της πληροφορίας που μπορεί να αποτυπώσει το smartphone της Samsung. Η ταχύτητα του κλείστρου ήταν στα 1/10 δευτερόλεπτα και το ISO στα 320.

 

Μια χαριτωμένη λεπτομέρεια που μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Τα σημειώματα των φοιτητών τοποθετημένα κάτω από το γυαλί στα τραπεζάκια του μαγαζιού. Οι ρυθμίσεις της λήψης παρέμειναν ίδιες με την παραπάνω φωτογραφία. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι συνήθως στις λήψεις με ταχύτητα κλείστρου 1/10 παρατηρείται ένα μικρό τρεμούλιασμα της φωτογραφίας, αποτέλεσμα της χαμηλής ταχύτητας. Τα καθαρά γράμματα μας δείχνουν ότι ο σταθεροποιητής εικόνας του S6 Edge+ κάνει πολύ καλή δουλειά.

 

Άλλη μία φωτογραφία από το εσωτερικό του καφέ που την τραβήξαμε λόγω της ποικιλίας των χρωμάτων. Τα λίγο αχνά χρώματα που μας έδωσε ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της παλαιότητας των περιοδικών και λιγότερο της κάμερας του τηλεφώνου.

Αφού ήπιαμε το ρακόμελό μας, όπως λογικά πολλοί φοιτητές που περνούν από το συγκεκριμένο μαγαζί, μπήκαμε στο αυτοκίνητο για να επιστρέψουμε στο σπίτι. Μία ακόμα αναμνηστική φωτογραφία είναι απαραίτητη.

Σε πολύ σκοτεινό περιβάλλον, όπως αυτό του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου, επιλέγουμε βεβαίως να εστιάζουμε σε μια έντονη εστία φωτός. Εδώ μας την έδωσε το ταμπλό του αυτοκινήτου. Ταχύτητα κλείστρου στο 1/7 δευτερολέπτου και ISO στα 1000.

Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείς να αποκτήσει το Samsung Galaxy S6 Edge+ μπορείς να βρεις εδώ